Η προσέγγιση του coaching έχει ως κέντρο τον άνθρωπο και την ανάπτυξή του μέσα από τη σύνδεση με τον πραγματικό του εαυτό. Η σύνδεση αυτή εξυπηρετεί το άτομο να αντιλαμβάνεται και να αναγνωρίζει όλες τις διαστάσεις του και πώς αυτές λειτουργούν σε κάθε κατάσταση, και του δίνει τη δυνατότητα να επαναπρογραμματίσει οτιδήποτε κρίνει ότι δεν το εξυπηρετεί, με τον επιθυμητό τρόπο.
Σκοπός του coaching είναι η εναρμόνιση και η ευθυγράμμιση όλων των στοιχείων της ανθρώπινης υπόστασης, μυαλό, ψυχή και σώμα, η ισορροπία και η αυτοπραγμάτωση.
Η διαδικασία του coaching γίνεται με τη μέθοδο των ερωτήσεων, γνωστή ως μαιευτική μέθοδος που φαίνεται να προέρχεται από τον αρχαίο Έλληνα Σωκράτη. Ο coach μέσα από δυναμικές ερωτήσεις βοηθάει τον coachee/πελάτη να στραφεί στον εαυτό του και να αναζητήσει τις απαντήσεις και τις λύσεις που ψάχνει.
Το coaching έχει να κάνει με το παρόν και το μέλλον.
Το coaching δεν είναι ψυχοθεραπεία.
Το coaching δεν είναι συμβουλευτική.
Το coaching εξασκείται εδώ και 20 χρόνια σε Αμερική, Ασία και Ευρώπη με πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω των γρήγορων αποτελεσμάτων που δημιουργεί στους ανθρώπους. Στην Ελλάδα, δεν είναι αναγνωρισμένο και θεσμοθετημένο επάγγελμα και ως εκ τούτου δεν καλύπτεται από διεθνές επαγγελματικό νομικό πλαίσιο. Σήμερα, υπάρχουν παγκοσμίως τρεις μεγάλοι αναγνωρισμένοι οργανισμοί πιστοποίησης που διέπονται από κώδικα ηθικής και δεοντολογίας δεσμεύοντας τα μέλη τους σε κανόνες και υποχρεώσεις του επαγγέλματος. Στα παρακάτω link αναλύονται οι βασικές αρχές του κώδικα ηθικής του ICF (international Coaching Federation):
Διεθνής Ομοσπονδία Coaching: www.coachfederation.com
Κώδικας Δεοντολογίας: ICF Code of Ethics – International Coaching Federation